Drobenkový koláč s tvarohem

Dobrý recept na koláč s tvarohem se nikdy neztratí. Nejlepší je takový, se kterým není moc práce, výsledek se vždy podaří a hospodyňka sklidí velikou pochvalu. Tenhle drobenkový koláč jsem kdysi objevila na jednom diskuzním fóru a u nás doma se okamžitě zařadil mezi nejoblíbenější. Pojďme si ho upéct!

drobenkový koláč s tvarohem a ovocem

Proč budete mít tenhle koláč rádi

  • je jednoduchý na přípravu, zvládnou ho i začátečníci
  • udáte do něj nejrůznější sezónní ovoce
  • je šťavnatý, v žádném případě suchý

Základ koláče tvoří drobenka, z níž 2/3 poslouží jako dolní vrstva. Na drobenku přijde tvarohový krém, umíchaný z tvarohu, vajec a cukru.

Tvaroh pokladete kousky čerstvého ovoce, třeba takového, které právě posbíráte na zahrádce. No pak už jen stačí posypat zbývající drobenkou a koláč může do trouby.

Ingredience

Na koláč si připravíte zvlášť drobenku a tvarohový krém. Ve výčtu surovin jsem pro větší přehlednost uvedla samostatně ingredience na drobenku a na tvaroh.

tvarohový drobenkový koláč ingredience

Drobenka:

  • Polohrubá mouka; může být případně i hladká
  • Máslo; vyndejte ho zhruba hodinu před přípravou koláče z ledničky, bude se vám s ním lépe pracovat
  • Krupicový cukr

Tvarohový krém:

  • Tvaroh; z vaničky, polotučný s obsahem tuku 3,8 %. Podobně jako u másla, vyndejte tvaroh alespoň hodinu předem z lednice, aby se stihl trochu ohřát.
  • Mléko; pokojové teploty
  • Vejce
  • Vanilková pasta; nebo sáček klasického vanilkového cukru
  • Cukr moučka; pokud jsou v cukru hrudky, prosejte ho

Ovoce:

Jakékoliv čerstvé sezónní ovoce; skvělé jsou jahody, maliny, rybíz, borůvky, třešně. Jestliže použijete kompotované ovoce, nechte jej před použitím odkapat na sítku.

Dále budete potřebovat:

Lžíci tuku (máslo nebo stolní olej) na vymazání plechu a polohrubou mouku nebo strouhanku na vysypání.

Přesné množství surovin najdete v dolní části článku, v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.

Postup s fotkami

KROK 1: Nejprve si vymažte plech tukem a vysypejte polohrubou moukou nebo strouhankou. Nakrájený upečený koláč pak půjde z plechu snáze vyndat.

plech vysypaný moukou

KRKOK 2: Předehřejte troubu na 180 °C. V případě, že máte horkovzdušný oběh, bude trouba stačit předehřát na 160-170 °C.

KROK 3: Tvarohový krém: Do mísy vložte tvaroh, přidejte vejce, vanilku a moučkový cukr. Postupně přilévejte mléko. Zpočátku promíchávejte ručně pomocí metličky.

Jakmile spotřebujete všechno mléko a tvarohový krém je promíchaný, krátce prošlehejte elektrickým ručním šlehačem, zapnutým na nízké až střední otáčky. Krém bude hladší a odstraní se případné hrudky.

tvarohový krém

KROK 4: Drobenka: Ve větší míse promíchejte mouku s cukrem, přidejte máslo nakrájené na kousky. Ručně pomocí prstů zpracujte na sypkou drobenku.

příprava drobenky

KROK 5: Asi 2/3 drobenky nasypte do připraveného plechu a rovnoměrně rozprostřete.

priprava drobenkoveho kolace 3

KROK 6: Lžící poklaďte základní vrstvu drobenky tvarohovým krémem; uhlaďte povrch.

tvarohový krém na koláči

KROK 7: Na tvarohový krém položte kousky očištěného čerstvého ovoce. Posypte zbývající drobenkou.

ovoce na koláči

KROK 8: Koláč pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut, dokud povrch nezezlátne.

koláč před upečením

KROK 9: Hotový koláč vyndejte z trouby a nechte na kuchyňské lince vychladnout.

drobenkový koláč s tvarohem a ovocem po upečení

Servírování

Vychlazený koláč nakrájejte na řezy o velikosti asi 8×8 cm, podávejte na dezertním talířku ke kávě nebo čaji.

Pokud servírujete ještě teplý koláč, přidejte k talířku lžičku nebo vidličku. Teplý koláč má tendenci se rozsýpat, dezertní talířek a lžička je proto nutnost.

drobenkový koláč s tvarohem a ovocem servírování

Skladování

Drobenkový koláč s tvarohem je tak dobrý, že obvykle zmizí z plechu během chvilky. Stane-li se, že přeci jen nějaký zbude, nakrájejte jej na kousky, vložte do vzduchotěsné nádoby a skladujte v lednici po dobu kolem tří dnů.

Velikost plechu

Koláč podle množství, které uvádím v základním receptu, jsem pekla na spíše menším plechu o velikosti 25×30 cm.

Koláč byl vysoký tak akorát; při použití většího plechu upravte přiměřeně množství surovin.

Tipy k receptu

  • Na koláč se nejlépe hodí polotučný tvaroh z vaničky, který má krémovitou strukturu. Pokud byste použili tvaroh z alobalu, museli byste přidat více mléka, aby měl výsledný tvarohový krém polekutou konzistenci.
  • Přidejte do drobenky půl lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry. Koláč bude voňavější.
  • Jestliže byste chtěli koláč poklást mraženým ovocem, nechte jej nejdříve roztát a okapat.

Tento recept jsem publikovala také v němčině a angličtině:

A tady už je samotný recept, samozřejmě, že v češtině! Vytiskněte si ho, aby se vám s ním při pečení dobře pracovalo:

drobenkový koláč s tvarohem recept
Vytisknout
5 z 3 hodnocení

Drobenkový koláč s tvarohem

Vynikající drobenkový koláč s tvarohem a ovocem. Je rychle hotový a navíc chutná skvěle!
Příprava20 minutes
Vaření45 minutes
Celkem1 hour 5 minutes
Chod: Moučník
Kuchyně: Česká
Klíčová slova: Koláč, Ovoce, Tvaroh
Porce: 12 řezů
Kalorie: 362kcal
Autor: Petra Kupská

Kuchyňské vybavení

  • Pečicí plech 25×30 cm

Ingredience

Drobenka:

  • 280 g polohrubá mouka
  • 160 g máslo
  • 160 g krupicový cukr

Tvarohový krém:

  • 500 g tvaroh polotučný z vaničky
  • 250 ml mléko
  • 2 vejce
  • 1/2 lžička vanilková pasta nebo běžný vanilkový cukr
  • 80 g cukr moučka

Dále potřebujete:

  • 400 g čerstvé ovoce jahody, borůvky, maliny, rybíz atp.
  • 1 lžíce máslo na vymaštění plechu
  • 1 lžíce strouhanka na vysypání plechu

Postup

  • Vymažte plech tukem a vysypejte polohrubou moukou nebo strouhankou.
  • Předehřejte troubu na 180 °C. V případě, že máte horkovzdušný oběh, bude trouba stačit předehřát na 160-170 °C.
  • Tvarohový krém: Do mísy vložte tvaroh, přidejte vejce, vanilku a moučkový cukr. Postupně přilévejte mléko. Zpočátku promíchávejte ručně pomocí metličky. Jakmile spotřebujete všechno mléko a tvarohový krém je promíchaný, krátce prošlehejte elektrickým ručním šlehačem, zapnutým na nízké až střední otáčky. Krém bude hladší a odstraní se případné hrudky.
  • Drobenka: Ve větší míse promíchejte mouku s cukrem, přidejte máslo nakrájené na kousky. Ručně pomocí prstů zpracujte na sypkou drobenku.
  • Asi 2/3 drobenky nasypte do připraveného plechu a rovnoměrně rozprostřete.
  • Lžící poklaďte základní vrstvu drobenky tvarohovým krémem; uhlaďte povrch.
  • Na tvarohový krém položte kousky očištěného čerstvého ovoce. Posypte zbývající drobenkou.
  • Koláč pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut, dokud povrch nezezlátne.
  • Hotový koláč vyndejte z trouby a nechte na kuchyňské lince vychladnout.

Poznámky k receptu

  • Z množství podle základního receptu nakrájíte asi 12 řezů.
  • SERVÍROVÁNÍ: Vychlazený koláč nakrájejte na řezy o velikosti asi 8×8 cm, podávejte na dezertním talířku ke kávě nebo čaji. Pokud servírujete ještě teplý koláč, přidejte k talířku lžičku. Teplý koláč má tendenci se rozsýpat, dezertní talířek a lžička je proto nutnost.
  • SKLADOVÁNÍ: Zbyde-li vám nějaký koláč, nakrájejte jej na řezy, uložte do vzduchotěsné nádoby a skladujte v lednici po dobu kolem 3 dní.
  • VELIKOST PLECHU: Koláč podle množství, které uvádím v základním receptu, jsem pekla na spíše menším plechu o velikosti 25×30 cm. Koláč byl vysoký tak akorát; při použití většího plechu upravte přiměřeně množství surovin.
  • Na koláč se nejlépe hodí polotučný tvaroh z vaničky, který má krémovitou strukturu. Jestliže byste použili tvaroh z alobalu, museli byste přidat více mléka, aby měl výsledný tvarohový krém polekutou konzistenci.
Sdílet na Facebooku

⭐ Líbí se vám recept?

Budu ráda za každou vaši odezvu!

Napište mi prosím KOMENTÁŘ dole pod článkem, nezapomeňte OHODNOTIT RECEPT kliknutím na hvězdičky (5* je nejvíc).

Nebo recept sdílejte na Facebooku, případně si jej připněte na Pinterest. Moc díky 😊

Podobné příspěvky

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Ohodnoťte recept:




7 Komentářů

    1. Já děkuji za komentář. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak koláč chutnal (pevně doufám, že s koláčem zabodujete :). Hezký advent, Petra

  1. 5 stars
    Milá Petro, děkuji za výborný recept. Zrovna mám v ledničce tvaroh, který potřebuji zpracovat. Teď už vím, co s ním, a navíc moje rodina miluje sladké! O víkendu se do tvého koláče pustím.

    1. Rádo se stalo! Pravda, koláč si žádá poměrně dost tvarohu, ale mohu zaručit, že výsledek bude dokonalý! 🙂