Drobenkový koláč s tvarohem
Dobrý recept na koláč s tvarohem se nikdy neztratí. Nejlepší je takový, se kterým není moc práce, výsledek se vždy podaří a hospodyňka sklidí velikou pochvalu. Tenhle drobenkový koláč jsem kdysi objevila na jednom diskuzním fóru a u nás doma se okamžitě zařadil mezi nejoblíbenější. Pojďme si ho upéct!

Proč budete mít tenhle koláč rádi
- je jednoduchý na přípravu, zvládnou ho i začátečníci
- udáte do něj nejrůznější sezónní ovoce
- je šťavnatý, v žádném případě suchý
Základ koláče tvoří drobenka, z níž 2/3 poslouží jako dolní vrstva. Na drobenku přijde tvarohový krém, umíchaný z tvarohu, vajec a cukru.
Tvaroh pokladete kousky čerstvého ovoce, třeba takového, které právě posbíráte na zahrádce. No pak už jen stačí posypat zbývající drobenkou a koláč může do trouby.
Ingredience
Na koláč si připravíte zvlášť drobenku a tvarohový krém. Ve výčtu surovin jsem pro větší přehlednost uvedla samostatně ingredience na drobenku a na tvaroh.

Drobenka:
- Polohrubá mouka; může být případně i hladká
- Máslo; vyndejte ho zhruba hodinu před přípravou koláče z ledničky, bude se vám s ním lépe pracovat
- Krupicový cukr
Tvarohový krém:
- Tvaroh; z vaničky, polotučný s obsahem tuku 3,8 %. Podobně jako u másla, vyndejte tvaroh alespoň hodinu předem z lednice, aby se stihl trochu ohřát.
- Mléko; pokojové teploty
- Vejce
- Vanilková pasta; nebo sáček klasického vanilkového cukru
- Cukr moučka; pokud jsou v cukru hrudky, prosejte ho
Ovoce:
Jakékoliv čerstvé sezónní ovoce; skvělé jsou jahody, maliny, rybíz, borůvky, třešně. Jestliže použijete kompotované ovoce, nechte jej před použitím odkapat na sítku.
Dále budete potřebovat:
Lžíci tuku (máslo nebo stolní olej) na vymazání plechu a polohrubou mouku nebo strouhanku na vysypání.
✅ Přesné množství surovin najdete v dolní části článku, v kartě receptu, kterou si také můžete vytisknout.
Postup s fotkami
KROK 1: Nejprve si vymažte plech tukem a vysypejte polohrubou moukou nebo strouhankou. Nakrájený upečený koláč pak půjde z plechu snáze vyndat.

KRKOK 2: Předehřejte troubu na 180 °C. V případě, že máte horkovzdušný oběh, bude trouba stačit předehřát na 160-170 °C.
KROK 3: Tvarohový krém: Do mísy vložte tvaroh, přidejte vejce, vanilku a moučkový cukr. Postupně přilévejte mléko. Zpočátku promíchávejte ručně pomocí metličky.
Jakmile spotřebujete všechno mléko a tvarohový krém je promíchaný, krátce prošlehejte elektrickým ručním šlehačem, zapnutým na nízké až střední otáčky. Krém bude hladší a odstraní se případné hrudky.

KROK 4: Drobenka: Ve větší míse promíchejte mouku s cukrem, přidejte máslo nakrájené na kousky. Ručně pomocí prstů zpracujte na sypkou drobenku.

KROK 5: Asi 2/3 drobenky nasypte do připraveného plechu a rovnoměrně rozprostřete.

KROK 6: Lžící poklaďte základní vrstvu drobenky tvarohovým krémem; uhlaďte povrch.

KROK 7: Na tvarohový krém položte kousky očištěného čerstvého ovoce. Posypte zbývající drobenkou.

KROK 8: Koláč pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut, dokud povrch nezezlátne.

KROK 9: Hotový koláč vyndejte z trouby a nechte na kuchyňské lince vychladnout.

Servírování
Vychlazený koláč nakrájejte na řezy o velikosti asi 8×8 cm, podávejte na dezertním talířku ke kávě nebo čaji.
Pokud servírujete ještě teplý koláč, přidejte k talířku lžičku nebo vidličku. Teplý koláč má tendenci se rozsýpat, dezertní talířek a lžička je proto nutnost.

Skladování
Drobenkový koláč s tvarohem je tak dobrý, že obvykle zmizí z plechu během chvilky. Stane-li se, že přeci jen nějaký zbude, nakrájejte jej na kousky, vložte do vzduchotěsné nádoby a skladujte v lednici po dobu kolem tří dnů.
Velikost plechu
Koláč podle množství, které uvádím v základním receptu, jsem pekla na spíše menším plechu o velikosti 25×30 cm.
Koláč byl vysoký tak akorát; při použití většího plechu upravte přiměřeně množství surovin.
Tipy k receptu
- Na koláč se nejlépe hodí polotučný tvaroh z vaničky, který má krémovitou strukturu. Pokud byste použili tvaroh z alobalu, museli byste přidat více mléka, aby měl výsledný tvarohový krém polekutou konzistenci.
- Přidejte do drobenky půl lžičky čerstvě nastrouhané citronové kůry. Koláč bude voňavější.
- Jestliže byste chtěli koláč poklást mraženým ovocem, nechte jej nejdříve roztát a okapat.
Tento recept jsem publikovala také v němčině a angličtině:
A tady už je samotný recept, samozřejmě, že v češtině! Vytiskněte si ho, aby se vám s ním při pečení dobře pracovalo:
Drobenkový koláč s tvarohem
Kuchyňské vybavení
- Pečicí plech 25×30 cm
Ingredience
Drobenka:
- 280 g polohrubá mouka
- 160 g máslo
- 160 g krupicový cukr
Tvarohový krém:
- 500 g tvaroh polotučný z vaničky
- 250 ml mléko
- 2 vejce
- 1/2 lžička vanilková pasta nebo běžný vanilkový cukr
- 80 g cukr moučka
Dále potřebujete:
- 400 g čerstvé ovoce jahody, borůvky, maliny, rybíz atp.
- 1 lžíce máslo na vymaštění plechu
- 1 lžíce strouhanka na vysypání plechu
Postup
- Vymažte plech tukem a vysypejte polohrubou moukou nebo strouhankou.
- Předehřejte troubu na 180 °C. V případě, že máte horkovzdušný oběh, bude trouba stačit předehřát na 160-170 °C.
- Tvarohový krém: Do mísy vložte tvaroh, přidejte vejce, vanilku a moučkový cukr. Postupně přilévejte mléko. Zpočátku promíchávejte ručně pomocí metličky. Jakmile spotřebujete všechno mléko a tvarohový krém je promíchaný, krátce prošlehejte elektrickým ručním šlehačem, zapnutým na nízké až střední otáčky. Krém bude hladší a odstraní se případné hrudky.
- Drobenka: Ve větší míse promíchejte mouku s cukrem, přidejte máslo nakrájené na kousky. Ručně pomocí prstů zpracujte na sypkou drobenku.
- Asi 2/3 drobenky nasypte do připraveného plechu a rovnoměrně rozprostřete.
- Lžící poklaďte základní vrstvu drobenky tvarohovým krémem; uhlaďte povrch.
- Na tvarohový krém položte kousky očištěného čerstvého ovoce. Posypte zbývající drobenkou.
- Koláč pečte v předehřáté troubě zhruba 45 minut, dokud povrch nezezlátne.
- Hotový koláč vyndejte z trouby a nechte na kuchyňské lince vychladnout.
Poznámky k receptu
- Z množství podle základního receptu nakrájíte asi 12 řezů.
- SERVÍROVÁNÍ: Vychlazený koláč nakrájejte na řezy o velikosti asi 8×8 cm, podávejte na dezertním talířku ke kávě nebo čaji. Pokud servírujete ještě teplý koláč, přidejte k talířku lžičku. Teplý koláč má tendenci se rozsýpat, dezertní talířek a lžička je proto nutnost.
- SKLADOVÁNÍ: Zbyde-li vám nějaký koláč, nakrájejte jej na řezy, uložte do vzduchotěsné nádoby a skladujte v lednici po dobu kolem 3 dní.
- VELIKOST PLECHU: Koláč podle množství, které uvádím v základním receptu, jsem pekla na spíše menším plechu o velikosti 25×30 cm. Koláč byl vysoký tak akorát; při použití většího plechu upravte přiměřeně množství surovin.
- Na koláč se nejlépe hodí polotučný tvaroh z vaničky, který má krémovitou strukturu. Jestliže byste použili tvaroh z alobalu, museli byste přidat více mléka, aby měl výsledný tvarohový krém polekutou konzistenci.
⭐ Líbí se vám recept?
Budu ráda za každou vaši odezvu!
Napište mi prosím KOMENTÁŘ dole pod článkem, nezapomeňte OHODNOTIT RECEPT kliknutím na hvězdičky (5* je nejvíc).
Nebo recept sdílejte na Facebooku, případně si jej připněte na Pinterest. Moc díky 😊
Děkuji Vám za skvělý recept, koláč sklidil samou chválu a potěšení))
Vyborny a rychly kolac
Moc děkuji za milý komentář, potěšil mě a jsem ráda, že koláč chutnal!
Díky za recept. Vyzkouším pro děti.
Já děkuji za komentář. Vyzkoušejte a dejte vědět, jak koláč chutnal (pevně doufám, že s koláčem zabodujete :). Hezký advent, Petra
Milá Petro, děkuji za výborný recept. Zrovna mám v ledničce tvaroh, který potřebuji zpracovat. Teď už vím, co s ním, a navíc moje rodina miluje sladké! O víkendu se do tvého koláče pustím.
Rádo se stalo! Pravda, koláč si žádá poměrně dost tvarohu, ale mohu zaručit, že výsledek bude dokonalý! 🙂